Zwangerschap

Bijzondere gebeurtenis

Een zwangerschap is een bijzondere gebeurtenis en duurt gemiddeld 40 weken. Het is een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. En elke vrouw ervaart deze anders. 

Info

Begeleiding gewenst

Sommige vrouwen voelen zich negen maanden lang beter dan ooit, anderen hebben klachten. De mogelijke zwangerschapsklachten verschillen bij iedere vrouw en bij elke zwangerschap. Trouwens, ook in emotioneel opzicht verandert er vaak heel veel. Voor de meeste vrouwen en hun partners is een zwangerschap een blijde gebeurtenis. Soms zijn er ook zorgen over bijvoorbeeld de relatie, werk, geld of het verloop van de zwangerschap.

Een zwangerschap kan dus van grote invloed zijn op je leven en kan tot vele vragen leiden. Iedere zwangerschap is ook weer anders. Daarom wil je graag persoonlijk begeleid worden. Als er geen complicaties zijn door een verloskundige of (soms) door een verloskundig actieve huisarts die je begeleiden bij de normale zwangerschap en bevalling. En mocht dat nodig zijn, dan krijg je specialistische zorg door een gynaecoloog; daar hebben we heel goede samenwerking mee. 

 

Spreekuur

Tijdens de zwangerschap kom je 10 tot 12 keer bij ons op het spreekuur, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Naast een gesprek met je controleren we vanaf het begin je bloeddruk gemeten en als je dat wil, je gewicht. Vanaf ongeveer 15 weken luisteren we ook elke keer naar het hartje van de baby. En controleren de groei van de baarmoeder door met de handen de baarmoeder af te tasten. Zo kunnen we vaststellen of de baby voldoende groeit.
In de laatste maanden voelen we ook naar de ligging van het kind en de mate van indalen in het bekken. Bij eventuele problemen schakelen we bijvoorbeeld je huisarts of een gynaecoloog in.

Leefstijl

Zwanger zijn heeft bijna zeker ook consequenties voor je dagelijkse gedrag en je omgeving. Je kan dan denken aan: 

 • Gewichtstoename
 • Foliumzuur
 • Drugs, roken
 • Alcohol
 • De kattenbak,
 • Tuinieren
 • Medicijngebruik
 • Sporten
 • Vakanties en verre reizen
 • Voeding
 • Vitaminepreparaten
 • Vrijen
 • Werken

Meer weten?

Avonden

In nauwe samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen en de gemeente Noard-East Fryslân, krijgt iedere zwangere standaard 3 voorlichtingsavonden aangeboden, ter aanvulling op de reguliere controles. Op die avonden wordt informatie gegeven om jullie inzicht te geven in een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap en om jullie voor te bereiden op de bevalling, de kraamtijd en het ouderschap. 

Er is ook zo veel informatie die je verder op weg kan helpen om goed voorbereid deze tijd mee te maken. We hebben een pagina gemaakt met veel doorverwijzingen

Klik hier

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen rondom de bevalling opschrijft. Het is bedoeld om samen met de verloskundige en andere zorgverleners te bespreken wat je ideeën, wensen en verwachtingen zijn. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie samen verwacht van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Bij het consult rond 30 weken zwangerschap maken wij jou attent op het maken van een geboorteplan zodat jullie aandacht kunnen besteden aan het schrijven hiervan. Bij de volgende controle, ongeveer 33 weken zwangerschap, kan je dit plan dan inleveren. Vervolgens bespreken wij het plan samen.

Maak ook exemplaren voor de kraamzorg en als je in ziekenhuis gaat bevallen voor de verpleging en de gynaecoloog.

Goede voorbeelden van geboorteplannen vind je op 24baby.nl en op de website van de KNOV.

Tip:

Je kunt online een zwangerschaps calculator gebruiken om te weten te komen hoe ver je al bent. Er zijn trouwens nog veel meer handige, leuke dingen die je er te weten kan komen.

Meldt je aan voor kennismaking

Maken van een afspraak;
bel — 0511 451 045

Of vul in en verstuur

Waarover (meerkeuze) wil je contact hebben?

9 + 3 =

De mail die je verstuurt vanaf deze website, met jouw persoonlijke gegevens erin, wordt door ons alleen gebruikt in het kader van je vraag of aanmelding. We houden verder geen bestanden bij van jouw gegevens tenzij we er duidelijk persoonlijk om vragen.