Zwangerschap

 

Bijzondere gebeurtenis

Een zwangerschap is een bijzondere belevenis. Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken. Er kunnen grote lichamelijke en emotionele veranderingen zijn. En elke vrouw ervaart deze anders. 

Begeleiding gewenst

Sommige vrouwen voelen zich negen maanden lang beter dan ooit, anderen hebben zwangerschapsklachten. Dat verschilt per vrouw en per zwangerschap. Trouwens, ook in emotioneel opzicht verandert er vaak heel veel.

Voor de meeste vrouwen en hun partners is een zwangerschap een blijde gebeurtenis. Soms zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de relatie, het werk, geld of het verloop van de zwangerschap.

Een zwangerschap kan van grote invloed zijn op je leven en kan veel vragen oproepen. Iedere zwangerschap is ook weer anders. Daarom wil je graag persoonlijk begeleid worden. Een verloskundige of (soms) een verloskundig actieve huisarts begeleiden je bij de normale zwangerschap en bevalling. En mocht dat nodig zijn, dan krijg je specialistische zorg door een gynaecoloog; daar hebben we heel goede samenwerking mee. 

 

Spreekuur

Tijdens de zwangerschap kom je 10 tot 12 keer bij ons op het spreekuur. Hoe vaak precies hangt af van jouw persoonlijke situatie. Tijdens de controle hebben we een gesprek, we meten je bloeddruk en -als je dat wil- je gewicht. Vanaf ongeveer 15 weken luisteren we elke keer naar het hartje van de baby. De groei van de baarmoeder meten we door met de handen de baarmoeder af te tasten. Zo kunnen we vaststellen of de baby voldoende groeit.
In de laatste maanden voelen we ook naar de ligging van het kind en hoe diep het is ingedaald in het bekken. Als er zich problemen voordoen, schakelen we zo nodig een andere zorgverlener in, bijvoorbeeld je huisarts of de gynaecoloog.

Leefstijl

Zwanger zijn heeft gevolgen voor je lichaam, leefstijl en je omgeving. Je kan denken aan: 

 • Gewichtstoename
 • Foliumzuur
 • Drugs, roken
 • Alcohol
 • De kattenbak,
 • Tuinieren
 • Medicijngebruik
 • Sporten
 • Vakanties en verre reizen
 • Voeding
 • Vitaminepreparaten
 • Vrijen
 • Werken

Meer weten?

Avonden

 In nauwe samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen en de gemeente Noard-East Fryslân, krijgt iedere zwangere standaard 3 voorlichtingsavonden aangeboden, ter aanvulling op de reguliere controles. Op die avonden krijg je informatie  over een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap en over de bevalling, de kraamtijd en het ouderschap. 

Je kunt zelf ook veel informatie vinden, die je verder op weg kan helpen om goed voorbereid deze tijd mee te maken. We hebben een pagina met informatieve websites en artikelen.

Klik hier

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin jullie je wensen rondom de bevalling opschrijven. Dit is bedoeld als houvast om samen met de verloskundige en andere zorgverleners te bespreken wat je ideeën, wensen en verwachtingen zijn. Tegelijk  nodigt het uit om met je partner te bespreken wat jullie verwachten van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij alles wat tijdens de bevalling gebeurt en de beslissingen die we nemen. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Bij het consult rond 30 weken zwangerschap maken wij jou attent op het geboorteplan, zodat jullie aandacht kunnen besteden aan het schrijven hiervan. Bij de volgende controle, ongeveer 33 weken zwangerschap, neem je het mee en bespreken wij het plan samen.

Maak ook exemplaren voor de kraamzorg en als je in ziekenhuis gaat bevallen voor de verpleging en de gynaecoloog.

Goede voorbeelden van geboorteplannen vind je op 24baby.nl en op de website van de KNOV.

Tip:

Je kunt online een zwangerschapscalculator gebruiken om te weten te komen hoe ver je al zwanger bent. Er zijn trouwens nog veel meer handige, leuke dingen die je er te weten kan komen.

Meldt je aan voor kennismaking

Maken van een afspraak;
bel — 0511 451 045

Of vul in en verstuur

Waarover (meerkeuze) wil je contact hebben?

2 + 12 =

De mail die je verstuurt vanaf deze website, met jouw persoonlijke gegevens erin, wordt door ons alleen gebruikt in het kader van je vraag of aanmelding. We houden verder geen bestanden bij van jouw gegevens tenzij we er duidelijk persoonlijk om vragen.