Kraambed

Ook als je door de gynaecoloog begeleid bent geweest

Het kraambed begint vanaf de bevalling en duurt 8 tot 10 dagen. In die eerste week komt de kraamverzorgster iedere dag en komt de dienstdoende verloskundige regelmatig kijken of je herstel goed verloopt en of het goed gaat met de baby.

Info

Aandachtspunten in het kraambed

Het is je voornaamste opdracht om rust te nemen. Zeker als je borstvoeding geeft. Bovendien is het enorm goed voor de hechting tussen jou en je kind. Het grote bloedverlies van de eerste 24 uur, soms met dikke stolsels, neemt langzaam af. Het mag tot 6 weken duren. De naweeën kunnen de eerste 24 vooral sterk zijn, en vervolgens als je borstvoeding geeft. Paracetamol helpt dan goed. Ze zorgen ervoor dat rond de 10e dag na de geboorte je baarmoeder weer bijna normaal is. 
Als je hechtingen hebt gekregen van ons of de gynaecoloog verdwijnen die vanzelf. Misschien krijg je er blauwe plekken bij. Goed drinken en vezelrijk eten is goed voor je stoelgang die langzaam weer op gang zal komen.  

 

Duur

Zwanger worden kan snel gebeuren, maar soms heeft het wat meer tijd nodig. Gemiddeld zijn de meeste stellen (zo’n 80-90%) binnen een jaar zwanger. Mocht het na een jaar proberen niet gelukt zijn, is er een mogelijkheid dat we jullie verwijzen naar de huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek.

Foliumzuur

Voordat je zwanger bent is het goed om al te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een kindje met een open rug (Spina Bifida). Het advies is om vanaf het moment dat je een kinderwens hebt tot 10 weken zwangerschap dagelijks een tablet foliumzuur te nemen (0,4-0,5 mg). Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, zowel in losse tabletten als in combinatie met multivitaminen.

Pijn door weeën, leren ermee omgaan

 • Ademhaling
  Een rustige en diepe ademhaling helpt je bij het opvangen van weeën. Hierdoor ben je meer ontspannen waardoor de bevalling beter vordert en jouw eigen lichaam beter in staat is om zijn eigen pijnbestrijding te reguleren.
 • Ontspanning
  Als je ontspannen bent, ervaar je doorgaans minder pijn en vordert de bevalling beter.
 • Wees voorbereid
  Door een boek te lezen, te informeren bij anderen of door een cursus te volgen. Zie ook kopje ‘voorbereiden op de bevalling’.
 • Ga uit van jouw eigen kracht
  Moeder natuur heeft de vrouw gemaakt om kinderen te krijgen. Hierop mag je best vertrouwen.
 • Heb een positieve benadering
  Positieve gedachten helpen je door de bevalling heen. Dus denk in het kader van: ‘ik kan het’, ‘ik wil het’, ‘ik zet mijn kind op de wereld’, ‘ik ben jong’, ‘straks heb ik het kindje in mijn handen’.
 • Bewaar de rust en heb geduld
  Over het algemeen duurt een bevalling al snel een paar uur. Probeer de tijd los te laten. We weten niet hoe lang het duurt, dat is onvoorspelbaar. Laat het los. We weten pas hoe lang het heeft geduurd, als de bevalling is afgelopen.
 • Maak gebruik van warmte
  Door warmte ben je ontspannen. Zorg ervoor dat je lekker warme kleding aan hebt, waaronder lekker warme sokken. Een warme kruik kan ook fijn zijn. Of lekker onder de douche of bad. In bad mag je niet wanneer je vliezen gebroken zijn en je geen weeën hebt. Ook in het begin van de bevalling, tot een centimeter of 3, is het niet raadzaam om in bad te gaan. De weeën willen dan nog wel eens afzakken.
 • Werk samen met je partner
  Breng hem op de hoogte van jouw wensen en hoe je de bevalling voor je ziet.
 • Verander van houding
  Door verschillende houdingen aan te nemen, kan de beleving van pijn minder zijn. Probeer zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen verschillende houdingen uit. Denk bijvoorbeeld aan zijligging, staand, op handen en knieën, voorover hangend op een stoel of aanrecht.

Voor meer informatie zie de folder  ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn’. Daarnaast is er ook een filmpje omgaan met pijn beschikbaar over dit onderwerp.

Tip:

Als je tijdens nacontrole bij ons komt, neem dan overtollig geworden kraammateriaal mee. We doneren dit aan Stichting Baby Hope die hygiëne probeert te bevorderen tijdens zwangerschappen in andere landen. Zodat moeders daar hun baby’s levend en gezond kunnen vasthouden.

Maak je eerste contact met ons

Maken van een afspraak;
bel — 0511 451 045

Of vul in en verstuur

1 + 11 =

De mail die je verstuurt vanaf deze website, met jouw persoonlijke gegevens erin, wordt door ons alleen gebruikt in het kader van je vraag of aanmelding. We houden verder geen bestanden bij van jouw gegevens tenzij we er duidelijk persoonlijk om vragen.