Bevalling
De normale bevalling tussen 37 en 42 weken
Iedere vrouw heeft haar eigen tempo van bevallen. De één bevalt heel snel, de andere kan er langer over doen en toch zijn dat beide hele normale bevallingen. Vergelijk jezelf beter niet met andere vrouwen.
Info
Verloop van een bevalling
Vaak heb je eerst voorweeën die overgaan in ontsluitingsweeën. Hoe lang dat duurt is individueel en kan variëren van 4 tot 12 uur. De ontsluitingsfase duurt bij een eerste bevalling vaak langer omdat de baarmoedermond stugger is en minder makkelijk opengaat. Gemiddeld duurt dit 14 uur, maar er zijn grote verschillen. Hoe snel het gaat, hangt ook af van de weeën. Als die sterker zijn en vaker komen, gaat de bevalling sneller.
Het persen duurt bij een eerste kind gemiddeld ongeveer 1 uur, maar kan ook uitlopen tot 2 uur. Bij een tweede kind varieert het persen van 5 minuten tot 1 uur. De placenta komt meestal binnen een half uur na de geboorte.
Als er tijdens de bevalling problemen ontstaan of als je behoefte hebt aan pijnbestrijding wordt de begeleiding overgenomen door een gynaecoloog in het ziekenhuis.
Informatieve video’s: https://www.youtube.com/channel/UC2Wp2LM9bspvkzmDKjqTD-g
Het is zover
1). Als er weeën zijn die de baarmoedermond ontsluit.
Een bevalling begint voor 90% met weeën. Echte weeën onderscheiden zich van voorweeën doordat ze in de loop van de tijd krachtiger worden, langer aanhouden en niet meer afzwakken, maar frequenter komen. Ook moet je dan de tijd tussen de weeën gebruiken om bij te komen.
2). Als de vliezen gebroken zijn, met of zonder weeën.
Voor ongeveer 10% begint een bevalling met het breken van de vliezen. Meestal begint de bevalling nu binnen 24 uur. Tot die tijd mag je nog onder controle van de verloskundige bevallen.
Voorbereid
Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Daarom is het een goed idee om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Lees ook de folder ‘Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor’
Je kan je ook verder voorbereiden met cursussen. Bij ons in de praktijk wordt zwangerschapsyoga gegeven. En nog 2 andere cursussen. In deze website kun je meer informatie hierover vinden en je direct aanmelden. Maar ook cursussen van anderen; het is belangrijk dat het op een manier gebeurd, die goed bij jou past.
Meer info
Tips voor boeken over de bevalling:
- Veilig bevallen, B. Smulders en M. Croon. Kosmos uitgevers. ISBN 9021544822.
- Duik in je weeën, Carita Salomé en Juliette de Wit. Uitgeverij Spectrum. ISBN 9789049103828.
- Bevallen en opstaan, J. Spanjer ea. Uitgeverij Contact. ISBN 9789025426477
Pijn door weeën, hoe ga je er mee om?
- Ademhaling
Een rustige en diepe ademhaling helpt je bij het opvangen van weeën. Hierdoor ben je meer ontspannen waardoor de bevalling beter vordert en jouw eigen lichaam beter in staat is om zijn eigen pijnbestrijding te reguleren.
- Ontspanning
Als je ontspannen bent, ervaar je doorgaans minder pijn en vordert de bevalling beter.
- Wees voorbereid
Door een boek te lezen, te informeren bij anderen of door een cursus te volgen. Zie ook kopje ‘voorbereiden op de bevalling’.
- Ga uit van jouw eigen kracht
Moeder natuur heeft de vrouw gemaakt om kinderen te krijgen. Hierop mag je best vertrouwen.
- Heb een positieve benadering
Positieve gedachten helpen je door de bevalling heen. Dus denk in het kader van: ‘ik kan het’, ‘ik wil het’, ‘ik zet mijn kind op de wereld’, ‘ik ben jong’, ‘straks heb ik het kindje in mijn handen’.
- Bewaar de rust en heb geduld
Over het algemeen duurt een bevalling al snel een paar uur. Probeer de tijd los te laten. We weten niet hoe lang het duurt, dat is onvoorspelbaar. Laat het los. We weten pas hoe lang het heeft geduurd, als de bevalling is afgelopen.
- Maak gebruik van warmte
Door warmte ben je ontspannen. Zorg ervoor dat je lekker warme kleding aan hebt, waaronder lekker warme sokken. Een warme kruik kan ook fijn zijn. Of lekker onder de douche of bad. In bad mag je niet wanneer je vliezen gebroken zijn en je geen weeën hebt. Ook in het begin van de bevalling, tot een centimeter of 3, is het niet raadzaam om in bad te gaan. De weeën willen dan nog wel eens afzakken.
- Werk samen met je partner
Breng hem op de hoogte van jouw wensen en hoe je de bevalling voor je ziet.
- Verander van houding
Door verschillende houdingen aan te nemen, kan de beleving van pijn minder zijn. Probeer zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen verschillende houdingen uit. Denk bijvoorbeeld aan zijligging, staand, op handen en knieën, voorover hangend op een stoel of aanrecht.
Voor meer informatie zie de folder ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn’. Daarnaast is er ook een filmpje omgaan met pijn beschikbaar over dit onderwerp.

Tip:
Het ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) heeft een bad waarin je de ontsluitingsweeën op kan vangen

Eerste contact maken met ons
Maken van een afspraak;
bel — 0511 451 045
Of vul in en verstuur
De mail die je verstuurt vanaf deze website, met jouw persoonlijke gegevens erin, wordt door ons alleen gebruikt in het kader van je vraag of aanmelding. We houden verder geen bestanden bij van jouw gegevens tenzij we er duidelijk persoonlijk om vragen.