Bevalling

De normale bevalling begint tussen 37 en 42 weken

Iedere vrouw heeft haar eigen tempo van bevallen. De één bevalt heel snel, de andere kan er langer over doen en toch zijn dat beide hele normale bevallingen. Vergelijk jezelf beter niet met andere vrouwen.

Info

Verloop van een bevalling

Voordat je ontsluitingsweeën krijgt, heb je meestal eerst voorweeën. Hoe lang de fase van voorweeën duurt is per persoon verschillend.  Het kan variëren van 4 tot 12 uur. De ontsluitingsfase duurt bij een eerste bevalling vaak langer omdat de baarmoedermond stugger is en minder makkelijk opengaat. Gemiddeld duurt dit 14 uur, maar er zijn grote verschillen. Hoe snel het gaat, hangt ook af van de weeën. Als die sterker zijn en vaker komen, gaat de bevalling sneller.

Het persen duurt bij een eerste kind gemiddeld ongeveer 1 uur, maar kan ook uitlopen tot 2 uur. Bij een tweede kind varieert het persen van 5 minuten tot 1 uur. De placenta komt meestal binnen een half uur na de geboorte.

Als er tijdens de bevalling problemen ontstaan of als je behoefte hebt aan pijnbestrijding, neemt de gynaecoloog in het ziekenhuis de begeleiding over.

Informatieve video’s: https://www.youtube.com/channel/UC2Wp2LM9bspvkzmDKjqTD-g

 

Het is zover

1. Als er weeën zijn die de baarmoedermond open maken.
Bijna alle bevallingen beginnen met weeën (90%). Echte weeën onderscheiden zich van voorweeën doordat ze regelmaat hebben, steeds krachtiger worden, langer aanhouden en niet meer afzwakken, maar juist vaker komen. Je hebt tussen de weeën tijd nodig om bij te komen.
2. Als de vliezen gebroken zijn, met of zonder weeën.
Ongeveer 10% van alle bevallingen begint met het breken van de vliezen. Meestal krijg je dan weeën  binnen 24 uur. Tot die tijd blijf je onder zorg van de verloskundige. 

Goed Voorbereid

Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Daarom is het een goed idee om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Lees bijvoorbeeld de folder ‘Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor

Je kan je ook verder voorbereiden met cursussen. Bij ons in de praktijk wordt zwangerschapsyoga gegeven. En nog 2 andere cursussen. Op deze website vind je meer informatie hierover en je kan je er direct aanmelden. Er zijn ook cursussen buiten onze praktijk; het is belangrijk dat je voorbereidt op een manier, die goed bij jou past.

Meer info

Tips voor boeken over de bevalling:

 • Veilig bevallen, B. Smulders en M. Croon. Kosmos uitgevers. ISBN 9021544822.
 • Duik in je weeën, Carita Salomé en Juliette de Wit. Uitgeverij Spectrum. ISBN 9789049103828.
 • Bevallen en opstaan, J. Spanjer ea. Uitgeverij Contact. ISBN 9789025426477

Pijn door weeën, hoe ga je er mee om?

 • Ademhaling
  Een rustige en diepe ademhaling helpt je bij het opvangen van weeën. Hierdoor ben je meer ontspannen waardoor de bevalling sneller gaat. Jouw eigen lichaam is beter in staat om zijn eigen pijnbestrijding te regelen.
 • Ontspanning
  Als je ontspannen bent, ervaar je doorgaans minder pijn en vordert de bevalling beter.
 • Wees voorbereid
  Door een boek te lezen, te informeren bij anderen of door een cursus te volgen. Zie ook kopje ‘voorbereiden op de bevalling’.
 • Ga uit van jouw eigen kracht
  Moeder natuur heeft de vrouw gemaakt om kinderen te krijgen. Hierop mag je best vertrouwen.
 • Heb een positieve benadering
  Positieve gedachten helpen je door de bevalling heen. Dus denk in het kader van: ‘ik kan het’, ‘ik wil het’, ‘ik zet mijn kind op de wereld’, ‘ik ben jong’, ‘straks heb ik het kindje in mijn handen’.
 • Bewaar de rust en heb geduld
  Een bevalling duurt al snel een paar uur. Probeer de tijd los te laten. We weten niet hoe lang het duurt, dat is onvoorspelbaar. Laat het los. We weten pas hoe lang het heeft geduurd, als de bevalling is afgelopen.
 • Maak gebruik van warmte
  Door warmte ben je ontspannen. Zorg  voor ekker warme kleding en sokken. Een warme kruik kan ook fijn zijn. Of lekker onder de douche of in bad. In bad mag je niet wanneer je vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt. Ook aan het begin van de bevalling, als je minder dan 3 cm ontsluiting hebt, kun je beter niet in bad gaan. De weeën willen dan nog wel eens afzakken.
 • Werk samen met je partner
  Breng hem op de hoogte van jouw wensen en hoe je de bevalling voor je ziet.
 • Verander van houding
  Door af en toe een andere houding aan te nemen, kan de beleving van pijn minder zijn. Probeer zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen verschillende houdingen uit. Denk bijvoorbeeld aan zijligging, staand, op handen en knieën, voorover hangend op een stoel of aanrecht.

Voor meer informatie zie de folder ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn’. Daarnaast is er ook een filmpje omgaan met pijn beschikbaar over dit onderwerp.

Tip:

Het ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) heeft een bad waarin je de ontsluitingsweeën op kan vangen

Eerste contact maken met ons

Maken van een afspraak;
bel — 0511 451 045

Of vul in en verstuur

13 + 5 =

De mail die je verstuurt vanaf deze website, met jouw persoonlijke gegevens erin, wordt door ons alleen gebruikt in het kader van je vraag of aanmelding. We houden verder geen bestanden bij van jouw gegevens tenzij we er duidelijk persoonlijk om vragen.