Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Over anticonceptie

Je verwacht het misschien niet, maar de verloskundige is er ook om jou te helpen met anticonceptie. Door onze zeer uitgebreide kennis over het vrouwelijk lichaam, kunnen we jou bijzonder goed ondersteunen. We helpen jou met het kiezen van een methode die bij jou en je lichaam past.

Welke verschillende soorten anticonceptie zijn er?

Anticonceptie betekent niets anders dan het voorkomen van zwangerschap. Hier zijn verschillende methodes voor. Over het algemeen zijn deze onder te verdelen in hormonale anticonceptie en niet-hormonale anticonceptie.

Bovendien is het bewezen dat deelname aan CenteringZwangerschap, leidt tot minder medische interventies (zoals bijstimulatie of pijnmedicatie) tijdens de bevalling. Daarnaast hebben de pasgeboren baby’s een hoger geboortegewicht en een betere start direct na de geboorte. Het is dus niet alleen leuk en leerzaam, maar ook heel erg nuttig!

Wanneer je meedoet aan CenteringZwangerschap, heb je ook nog individueel contact in de eerste afspraak met de verloskundige (meestal wanneer je zo’n 8-10 weken zwanger bent). Daarnaast vinden er vanaf week 36/37 ook individuele controles plaats. Heb je toch behoefte aan een extra 1-op-1 gesprek? Dan kun je altijd daarnaast altijd nog een regulier spreekuur aanvragen.

Niet hormonaal

Koperspiraaltje: Dit spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en blijft 5 of 10 jaar zitten. Het koper maakt zaadcellen inactief waardoor er geen bevruchting plaats vindt. Het plaatsen van een koperspiraaltje kan je door ons laten doen. Lees meer over het koperspiraaltje.

Condooms: De bekendste is het mannencondoom wat over de penis gaat. Daarnaast is er ook het vrouwencondoom wat in de vagina geplaatst wordt.

Pessarium: Dit is een siliconen kapje die de vrouw inbrengt. Deze moet gecombineerd worden met een zaaddodende gel.

Sterilisatie: Zowel de man als de vrouw kan zich laten steriliseren. Hierdoor kun je helemaal geen kinderen meer krijgen. Dit is dus een permanente methode.

Natuurlijke anticonceptie: door je cyclus bij te houden, kun je in theorie voorspellen wanneer je vruchtbaar bent of niet. Dit kan al dan niet met een apparaatje of app.

Geheelonthouding: wanneer er geen vaginale seks plaatsvindt, is een zwangerschap onmogelijk.

Hormonaal

De pil: de pil is het bekendste voorbehoedsmiddel (samen met het condoom). Het is erg betrouwbaar wanneer je het op tijd slikt. Als je de pil slikt komt er geen eicel vrij. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Ook zorgen de hormonen ervoor dat een bevrucht eitje zich niet in de baarmoederwand kan innestelen. Er zijn verschillende varianten en merken die allemaal een net iets andere samenstelling hebben.

Hormoonspiraal: Dit spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en blijft 5 tot 8 jaar zitten. Het remt je eisprong, maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling en de baarmoedermond minder toegankelijk voor zaadcellen. Het hormoonspiraaltje kan door ons geplaatst worden. Lees meer over het hormoonspiraaltje.

Hormoonstaafje: ook wel implanon of impantaat. Deze wordt in je arm geplaatst en werkt 3 jaar. Dit kan je door ons laten doen. Lees meer over het implanon.

Prikpil: Dit is een prik met hormonen in je bil die 3 maanden werkzaam is. Deze wordt door de huisarts gegeven.

Hormoonpleister: Elke week plak je een pleister op je huid die hormonen afgeeft. Net als met de (meeste soorten) pil heb je een stopweek.

Hormoonring: ook wel nuvaring. Dit is een soepele ring die in de vagina wordt geplaatst en 3 weken hormonen afgeeft, daarna heb je ook een stopweek. De ring kan verwijderd worden voor de seks.

Welke anticonceptie moet ik kiezen?

Zoals je leest zijn er best wat verschillende methoden om uit te kiezen. Welke het beste bij jou past, hangt van veel factoren af. Bij verloskundig centrum Nij Libben helpen we elke vrouw met passend advies over welke anticonceptie het beste past tijdens ons anticonceptiespreekuur.

Is hormonale anticonceptie gevaarlijk?

Anticonceptie met hormonen staan sinds een korte tijd in een kwaad daglicht. Het is logisch dat je hier vragen over hebt, zeker als er online zo veel over wordt verteld.

Er is geen overtuigend bewijs dat hormonen schadelijk zijn op de lange termijn voor je vruchtbaarheid of gezondheid. Soms helpt het zelfs bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker.

Echter zijn sommige vrouwen gevoeliger voor hormonen, waardoor ze bijwerkingen krijgen zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn, verlaging van libido en misselijkheid. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Ook wanneer je bepaalde aandoeningen hebt, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, kunnen hormonen dit risico vergroten. Daarom is het voor sommige vrouwen prettiger of verstandiger om te kiezen voor een anticonceptiemethode zonder hormonen, of met relatief weinig hormonen.

Wij helpen je graag met het maken van een doordachte keuze die bij jou past in ons anticonceptiespreekuur.

Welke anticonceptie is betrouwbaar?

Wanneer je anticonceptie inzet om te voorkomen dat je zwanger wordt, is het belangrijk dat deze betrouwbaar is. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan.

Het is bij methodes die je zelf in de gaten moet houden, zoals het dagelijks slikken van de pil, of op tijd inzetten van een nieuwe pleister, prik of hormoonring, belangrijk om dit op tijd te doen. Wanneer je dat doet, zijn ze betrouwbaar (0,35% tot 5% kans op zwangerschap). Ook het [spiraaltje], het [implanon] en zijn erg betrouwbaar (0,03% tot 0,5%).

Er zijn een aantal anticonceptiemethoden die minder betrouwbaar zijn. Het terugtrekken van de penis voor het klaarkomen is heel erg onbetrouwbaar (6% tot 38%). Ook voordat de man klaarkomt, kunnen zaadcellen de baarmoeder bereiken. Ook het pessarium is relatief onbetrouwbaar (4 tot 20%), je moet namelijk een gel gebruiken, het pessarium goed aanbrengen en minstens 6 uur na de seks laten zitten.

Natuurlijke anticonceptie is steeds populairder, maar ze vragen wel nauwkeurigheid en discipline. Door het bijhouden van je temperatuur en slijm in je vagina, bepaal je wanneer je vruchtbaar bent. Op deze vruchtbare dagen heb je geen seks, of gebruik je een condoom. Dit kan je zelf bijhouden (al dan niet met een app) of je gebruikt een apparaatje (er zijn verschillende op de markt). De betrouwbaarheid van deze methodes varieert van 2% tot 35% kans op zwangerschap.

De hierboven genoemde percentages zijn het resultaat van verschillende wetenlijkschappelijke onderzoeken naar verschillende voorbehoedsmiddelen en de kans op zwangerschap (de pearl-index)

Welke anticonceptie is betrouwbaar?

Als je met iemand seks hebt waarvan je niet zeker weet of die persoon vrij is van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA), moet je een anticonceptiemethode gebruiken die tegen soa’s beschermd. Dan loop je zo min mogelijk risico om een soa van deze persoon te krijgen.

Een condoom is de beste manier om een soa te voorkomen. Ook bij andere manieren van geslachtsgemeenschap dan vaginale seks, is het belangrijk om een condoom te gebruiken. Wil je meer weten over soa’s? Kijk dan op soaaids.nl

Kan ik direct zwanger worden nadat ik stop met anticonceptie?

Dit hangt af van welke anticonceptiemethode je gebruikt. Wanneer je weer vruchtbaar bent, hangt samen met hoe lang het duurt voor je cyclus weer normaal op gang is.

  • Na het verwijderen van het spiraaltje of implanon ben je direct weer vruchtbaar.
  • Na het verwijderen van een hormoonring of hormoonpleister ben je na een week weer vruchtbaar.
  • Na het stoppen met de pil ben je vruchtbaar wanneer natuurlijke hormoonbalans hersteld is, dit gaat bij de één sneller dan bij de ander en verschilt ook wel soort pil. Meestal duurt dit ongeveer een maand.
  • Bij de prikpil is dit het meest wisselend. Je kunt 3 maanden na het zetten van de prik weer vruchtbaar zijn, maar voor sommige vrouwen duurt dit 1,5 jaar.

Heb je vragen?

Wij helpen je met al je vragen rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en kersverse ouder zijn.

Professioneel

vanuit het hart