Anticonceptie

 Hoewel het niet altijd het eerste is waar je aan denkt na een bevalling of tijdens de zwangerschap, wij zijn er ook voor al je vragen over anticonceptie. We kunnen je informeren over de verschillende anticonceptiemethoden en helpen met de geschikte methode voor jou te vinden

Info

Vinden van passende anticonceptie

Vrouwen die geen borstvoeding geven worden gemiddeld binnen 3-6 weken na de bevalling weer ongesteld en hebben twee weken daarvoor dus al een eisprong gehad. Dit betekent dat ze al binnen vier weken na de bevalling vruchtbaar kunnen zijn. Bij vrouwen die wel borstvoeding geven kan het soms maanden duren voordat zij weer voor het eerst ongesteld worden, omdat de borstvoedingshormonen dit onderdrukken. Je weet dan dus nooit zeker of je alweer vruchtbaar bent of niet. Voor het herstel van je lichaam (en geest) is het belangrijk om na een zwangerschap en bevalling een periode van rust te hebben en niet zwanger te raken, dus passende anticonceptie vinden is belangrijk. Als je borstvoeding geeft zijn niet alle methodes geschikt. In de kraamweek
zullen we hier een gesprek over voeren, maar je mag natuurlijk ook eerder contact met ons opnemen als je vragen hebt. Ook is er een handige site met veel antwoorden en informatie over anticonceptie na de bevalling:
www.anticonceptie.nl/veelgestelde-vragen/algemeen/na-bevalling/
Daarnaast is het ook mogelijk om een spiraal te laten plaatsen bij ons in de praktijk. Dit kan vanaf 12 weken na de bevalling, maar ook vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest of al langer geleden zijn bevallen zijn welkom. 

 

Spiralen

Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie (en goed te combineren met
borstvoeding). Het spiraal wordt in je baarmoeder geplaatst door de verloskundige en geeft 5-10 jaar bescherming. Er zijn twee soorten spiralen, namelijk de hormoonspiralen en de koperspiralen.

 

 • Hormoonspiralen (Mirena en Kyleena)
  De hormoonspiralen geven hormonen af in de baarmoeder. Deze hormonen zorgen er voor dat het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opbouwt. Er wordt dus geen bedje  gemaakt voor de eicel om in te nestelen. Daarnaast onderdrukt het soms de eisprong en wordt het slijm in de
  baarmoedermond taaier, zodat zaadcellen moeilijk de baarmoeder in kunnen komen. Doordat het slijmvlies niet of nauwelijks wordt opgebouwd, komt dit er ook niet uit bij de menstruatie en is het uitblijven van de menstruatie een veelvoorkomende bijwerking.
  De hormoonspiralen zijn geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar, maar kunnen natuurlijk ook voor een kortere periode gebruikt worden (bijv. tussen twee zwangerschappen in). De spiralen kosten
  ongeveer 160 euro.
  Voor meer informatie: www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/hormoonspiraal/
 • Koperspiralen (T-safe en Ballerine)
  De koperspiralen geven koperionen af in de baarmoeder. Deze ionen maken de spermacellen inactief zodat er geen bevruchting plaatsvindt. Ook zorgt de reactie van de baarmoeder op het koper dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor een eicel om in te nestelen. Een koperspiraal werkt óók
  als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Doordat je eigen hormooncyclus aanwezig blijft, wordt je bij de koperspiraal nog steeds ongesteld. De menstruatie kan iets heviger zijn dan je gewend bent.
  De T-safe koperspiralen zijn geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar en kosten 69 euro. De Ballerine koperspiralen kosten 119 euro en zijn geregistreerd voor 5 jaar.
  Voor meer informatie: https://www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/koperspiraal/

 

Spiraalplaatsing

Neem contact op met ons als je graag een spiraal wilt. We kunnen dan telefonisch bespreken welke spiraal het beste past bij jou op dit moment. Vervolgens zullen we een recept voor je maken, zodat je de spiraal op kunt halen bij de apotheek. Ook maken we een afspraak voor de plaatsing bij ons in de praktijk op het spreekuur. Momo is de verloskundige die spiralen plaatst/verwijdert in onze praktijk Het is belangrijk dat je geen SOA hebt of zwanger bent ten tijde van de plaatsing. Twijfel je hierover neem dan contact met ons op.
Het plaatsen kan vanaf 12 weken na de bevalling. Ben je langer dan een jaar geleden bevallen of ben je nog nooit zwanger geweest, dan plaatsen we de spiraal het liefste in je menstruatie. De baarmoedermond staat dan een beetje open waardoor het plaatsen makkelijker is. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten, hierin wordt uitgelegd hoe de spiraal werkt en hoe de plaatsing precies in z’n werk zal gaan. Vervolgens wordt de spiraal geplaatst, dit duurt enkele minuten en kan een pijnlijke buikkramp geven. Daarom adviseren we 1 uur voor de plaatsing 1000 mg paracetamol of 600 mg ibuprofen te nemen. Ook is het handig om niet meer te plassen vanaf 1 uur van te voren, zodat de blaas iets gevuld is en de baarmoeder hierdoor in rechte stand wordt gedrukt.

Het is normaal om na de plaatsing last te hebben van buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik. Deze klachten zijn vaak van korte duur. In de eerste 3-6 maanden na de plaatsing is onregelmatig bloedverlies, buikkrampen of extra bloedverlies een gebruikelijke bijwerking.

Voor uitgebreide informatie over de (bij)werking van de spiralen verwijzen we naar de bijsluiter of website.
https://pharma.bayer.nl/nl/geneesmiddelen/mirena/,
https://pharma.bayer.nl/nl/geneesmiddelen/kyleena/,
https://www.t-safe.nl/,
www.ballerine.nl

We spreken een telefonische nacontrole af 6 weken na de plaatsing. Zonder klachten en bij een ongecompliceerde plaatsing is een echo niet noodzakelijk en wordt deze niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Tip:

Als je tijdens nacontrole bij ons komt, neem dan overtollig geworden kraammateriaal mee. We doneren dit aan Stichting Baby Hope die hygiëne probeert te bevorderen tijdens zwangerschappen in andere landen. Zodat moeders daar hun baby’s levend en gezond kunnen vasthouden.

Maak je eerste contact met ons

Maken van een afspraak;
bel — 0511 451 045

Of vul in en verstuur

5 + 8 =

De mail die je verstuurt vanaf deze website, met jouw persoonlijke gegevens erin, wordt door ons alleen gebruikt in het kader van je vraag of aanmelding. We houden verder geen bestanden bij van jouw gegevens tenzij we er duidelijk persoonlijk om vragen.